Talere og Underholdning Gennem Tiden
Historien bag ordenen
Sankt Marcus Ridderordenen blev stiftet i februar 1941, mens verden var i krig for anden gang. Den blev stiftet for på årlige møder at samle de gamle K.B.ere fra tiden, da klubben havde sit anlæg ved Sankt Marcus Allé, hvor Forum nu ligger.
I 2016 fyldte Sankt Marcus Ridderordenen 75 år, og det blev markeret med en storslået fest med 300 deltagere og et jubilæumsskrift.
Omkring stiftelsen i 1941 findes der et dokument med overskriften ’Statutter for Ridderskabet for Marcusordenen’ Den indledende tekst lyder således:
’Vi instituerer herved et Ridderskab for alle Marcusriddere, det vil sige alle, der har fældet Lansen for gamle K.B. under Marcustiden, og som stadig har bevaret Tilknytningen til K.B., hvis Sjæl er hvid og Blod saa blaat som K.B.s ældgamle Farver’.
Til at begynde med var der særligt sportslige optagelseskrav eller rettere: Det var kun for eliten. På K.B.s 80 års fødselsdag i 1956 blev det imidlertid besluttet, at ’enhver, der trofast havde været aktivt medlem af K.B. i 25 år kunne optages i ordenen uanset vedkommendes sportslige indsats’. Der er også adgang for passive medlemmer af K.B., bare de uafbrudt har været medlem af klubben i 25 år. Det er surt at fortryde en udmeldelse efter 24 år og 11 måneder. Eller blive ekskluderet af klubben pga. manglende kontingentbetaling når man lige står foran sit 25 års jubilæum-medlemskab af K.B. Så er det nemlig forfra igen.
Når man har været medlem af K.B. i 25 uafbrudte år, modtager man en fornem invitation til den årlige fest fra ordenens præsidium.
Præsidiet har en lov, der siger, at invitationen skal besvares. Gør man ikke det, anser præsidiet det for manglende interesse for ordenen, og vedkommende bliver ikke mere inviteret. Med mindre man selv beder om det. Årsfesten finder sted på den torsdag, der er nærmest den 1. november. Alt efter kalenderen og dens luner veksles der mellem den sidste torsdag i oktober eller den første torsdag i november.
Hør DR radio program fra festen 1993
Til og med 2010 fandt festen sted i Pejsesalen, men den 28. september 2011 brændte K.B.-Hallen. Og brandmyndighederne tillader ikke mere end 150 personer i Pejsesalen, også selv om der nu er en ekstra branddør/flugtvej. Så nu foregår festen i tennishal 2, hvor der snildt er plads til det dobbelte antal. Sankt Marcus Ridderordenen lever i dag i bedste velgående med mere end 500 medlemmer, men ordenen har også haft sin krise. I 1982 var der blot 15 deltagere til årsfesten, fordi det dengang ikke var nok at have været medlem af K.B. i 25 år. Det var 25 senior-år, som var afgørende, men hvis ikke der skete en radikal ændring, ville ordenen ganske enkelt dø. Kriterierne for optagelse blev derfor mere frigjorte. I dag er der faktisk riddere, der ikke er mere end bare 25 år.
Selve festen varer fire-fem timer. Festmenuen har varieret fra år til år, men der er som regel holdt fast i tre retter, enten gule ærter med flæsk og pølse, oksehaleragout med kartoffelmos eller skipper labskovs. Det er i dag ændret til bøf stroganoff med kartoffelmos, mørbradgryde med ris eller forloren hare. Til gengæld er desserten altid den samme: pandekage med is. I forbindelse med festen kan folk på forhånd komme med ønsker om hvem, de vil sidde til bords sammen med.
Festen har flere traditionelle højdepunkter. Der er ’Årets hemmelige taler’ (indført i 1984) Læs Biskop Norman Svendsens berømte tale fra 1997 og diverse underholdning (indført i 2001, men dog ikke hvert år). Festaftenens absolutte højdepunkt er dog ’Ridderslagningen’. Se billeder fra festerne her
Der er fem kategorier af riddere i Sankt Marcus Ridderordenen. De er guldstorboldridderne (medlem af K.B. i 70 år), sølvstorboldridderne (60 år), storboldridderne (50 år), boldridderne (40 år) og ridderne (25 år).
(Klik på medaljerne for at se listerne)
I forbindelse med ridderslagningen modtager medlemmerne et diplom til evig arv og eje. Der uddeles også medaljer, som dog skal leveres retur til ordenen i tilfælde af afbrudt medlemskab af K.B. Også ved naturlig afgang.
I øvrigt skal ridderne altid bære deres medalje i forbindelse med aktiviteter i Sankt Marcus Ridderordenen. Er det ikke tilfældet, falder der omgående en bod/bøde, og den er som regel af en størrelse, hvad det vil koste præsidiet at udlåne en medalje.
Festaftenen afsluttes med fællessang af ’Den gamle Bane’. Se sangbog fra 1941
- Den Gamle Bane 1 på Sankt Markus Allé anno 1910 -
* www.Sktmarcus.dk * marcus@kb-boldklub.dk *